Afwasmiddel uit klimop

Heidelien Bultynck (33) uit Meldert moet niet meer naar de winkel om Dreft of Ecover te kopen, haar afwasmiddel groeit gewoon in haar tuin. Na wat onderzoek ontdekte ze dat klimop een goede basis was om afwasmiddel mee te produceren. Voor haar eindwerk als herborist ontwikkelde ze een afwasmiddel, shampoo en wasproduct dat 100 procent bestaat uit natuurlijke producten.

Zelfvoorzienend leven, daar draait het bij vzw Mier in Meldert allemaal om. De voorbije jaren experimenteerden ze met het eigenhandig isoleren van hun woning en het terugdringen van de energiefactuur, en met succes. “Onlangs kwam er iemand van de elektriciteitsmaatschappij de meters nakijken, want ze vonden dat het energieverbruik verdacht laag lag”, zegt Heidelien Bultynck. Niks verdacht aan, allemaal goed over nagedacht. “Op vlak van medicijnen doen we zoals het Britse tuinicoon James Wong, heel wat van onze medicijn groeien in onze tuin. Ook op vlak van voedsel trekken we onze plan met onze tuin en dus was de volgende stap de traditionele shampoos, wasproducten en afwasmiddels vervangen”, klinkt het bij Heidelien Bultynck en Steven Plas van Mier.

Heidelien volgde een opleiding herborist en vond dat haar eindwerk ook nut moest hebben in plaats van ergens in een kast stof te verzamelen. “Ik wilde iets waar ik iets aan heb. Al die traditionele shampoo-, afwas- en wasproducten worden gemaakt op basis van aardolie, ze zijn vrij duur en bovendien niet goed voor de natuur. Vervuilende stoffen raken in het water. Om maar te zwijgen van de schadelijke stoffen die op je lichaam terechtkomen. Sommige zijn kankerverwekkend wijst onderzoek uit”, zegt Heidelien.

Kruidenleer

Dat kan dus beter en dus ging ze op zoek in de kruidenleer. “Onze voorouders gebruikten planten uit de natuur om hun wasmiddel mee te maken en zichzelf proper te houden. Verschillende inheemse planten bevatten saponinen, de stof die je nodig hebt om zeep te maken. Je vindt die krachtige ontvetters in onder meer klimop, paardenkastanje, zeepkruid en koekoeksbloem”, zegt Heidelien.

Voor haar eindwerk scoorde ze mooie punten doordat ze met die planten een shampoo, een wasproduct en een afwasmiddel maakte.

Klimop in de blender

Als we Heidelien zo bezig horen, is het eigenlijk vrij eenvoudig om je eigen afwasmiddel uit de tuin te maken. “Je plukt een tak klimop en stript de blaadjes eraf. Die gaan in de blender. Water erbij en alles fijnmixen. Dat laat je tien minuten koken tot je een soort van soep hebt. Vervolgens gooi je alles door een zeef en wat overblijft is afwasmiddel dat het evengoed doet als de traditionele tegenhanger”, zegt ze. “Al zal je natuurlijk wel wat meer moeten gebruiken dan wanneer je je afwas doet met Ecover of Dreft. Ik gebruik alleen nog mijn eigen gemaakte afwasmiddel en dat werkt perfect.” Het is niet de bedoeling om het recept op de markt te brengen.

Mier heeft wel een handleiding op haar website gezet, surfen naar de link www.mier.be/Natuurlijke%20waskracht%20-%20Heidelien%20Bultynck.pdf  .

http://m.hln.be/regio/nieuws-uit-aalst/-afwasmiddel-uit-klimop-a2259914/?originatingNavigationItemId=1