Alle berichten van admin

Afwasmiddel uit klimop

Heidelien Bultynck (33) uit Meldert moet niet meer naar de winkel om Dreft of Ecover te kopen, haar afwasmiddel groeit gewoon in haar tuin. Na wat onderzoek ontdekte ze dat klimop een goede basis was om afwasmiddel mee te produceren. Voor haar eindwerk als herborist ontwikkelde ze een afwasmiddel, shampoo en wasproduct dat 100 procent bestaat uit natuurlijke producten.

Zelfvoorzienend leven, daar draait het bij vzw Mier in Meldert allemaal om. De voorbije jaren experimenteerden ze met het eigenhandig isoleren van hun woning en het terugdringen van de energiefactuur, en met succes. “Onlangs kwam er iemand van de elektriciteitsmaatschappij de meters nakijken, want ze vonden dat het energieverbruik verdacht laag lag”, zegt Heidelien Bultynck. Niks verdacht aan, allemaal goed over nagedacht. “Op vlak van medicijnen doen we zoals het Britse tuinicoon James Wong, heel wat van onze medicijn groeien in onze tuin. Ook op vlak van voedsel trekken we onze plan met onze tuin en dus was de volgende stap de traditionele shampoos, wasproducten en afwasmiddels vervangen”, klinkt het bij Heidelien Bultynck en Steven Plas van Mier.

Heidelien volgde een opleiding herborist en vond dat haar eindwerk ook nut moest hebben in plaats van ergens in een kast stof te verzamelen. “Ik wilde iets waar ik iets aan heb. Al die traditionele shampoo-, afwas- en wasproducten worden gemaakt op basis van aardolie, ze zijn vrij duur en bovendien niet goed voor de natuur. Vervuilende stoffen raken in het water. Om maar te zwijgen van de schadelijke stoffen die op je lichaam terechtkomen. Sommige zijn kankerverwekkend wijst onderzoek uit”, zegt Heidelien.

Kruidenleer

Dat kan dus beter en dus ging ze op zoek in de kruidenleer. “Onze voorouders gebruikten planten uit de natuur om hun wasmiddel mee te maken en zichzelf proper te houden. Verschillende inheemse planten bevatten saponinen, de stof die je nodig hebt om zeep te maken. Je vindt die krachtige ontvetters in onder meer klimop, paardenkastanje, zeepkruid en koekoeksbloem”, zegt Heidelien.

Voor haar eindwerk scoorde ze mooie punten doordat ze met die planten een shampoo, een wasproduct en een afwasmiddel maakte.

Klimop in de blender

Als we Heidelien zo bezig horen, is het eigenlijk vrij eenvoudig om je eigen afwasmiddel uit de tuin te maken. “Je plukt een tak klimop en stript de blaadjes eraf. Die gaan in de blender. Water erbij en alles fijnmixen. Dat laat je tien minuten koken tot je een soort van soep hebt. Vervolgens gooi je alles door een zeef en wat overblijft is afwasmiddel dat het evengoed doet als de traditionele tegenhanger”, zegt ze. “Al zal je natuurlijk wel wat meer moeten gebruiken dan wanneer je je afwas doet met Ecover of Dreft. Ik gebruik alleen nog mijn eigen gemaakte afwasmiddel en dat werkt perfect.” Het is niet de bedoeling om het recept op de markt te brengen.

Mier heeft wel een handleiding op haar website gezet, surfen naar de link www.mier.be/Natuurlijke%20waskracht%20-%20Heidelien%20Bultynck.pdf  .

http://m.hln.be/regio/nieuws-uit-aalst/-afwasmiddel-uit-klimop-a2259914/?originatingNavigationItemId=1

Spinnen in huis? Verdrijf ze met deze natuurlijke trucs

Spinnen in huis? Verdrijf ze met deze natuurlijke trucs

http://www.hln.be/hln/nl/14/You/article/detail/2083936/2014/10/11/Spinnen-in-huis-Verdrijf-ze-met-deze-natuurlijke-trucs.dhtml

Het spinnenseizoen is volop bezig. Horrorverhalen uit Amerika en het Verenigd Koninkrijk over gezinnen die hun huis moeten verlaten door een invasie van deze beestjes bezorgen arachnofoben slapeloze nachten. Wie niet voor achtpotige verrassingen wil komen te staan, kan onderstaande efficiënte en natuurlijke tips uitproberen.

Spinnen zijn niet dol op pepermunt. © Thinkstock.

Pepermunt is erg efficiënt. Spinnen haten deze geur. Het volstaat om een fles met spraydop met pepermuntolie, wat water en detergent te vullen. Spuit dit mengsel rond je ramen, deuren en andere plekken waar de achtpotige beestjes mogelijk kunnen opduiken.

Je kan ook azijn en kokosolie gebruiken om je woonst te verdedigen. Vergeet niet onder de bedden te spuiten om nachtelijke verrassingen te voorkomen.

Ook van citrusgeuren zijn spinnen geen fan. Olieën van limoen, citroen en appelsienen zorgen niet alleen voor een frisse geur in huis, maar ze schrikken ook deze beestjes af. Spuiten maar!

 

 

oogstklaar

Zondag 29 maart 2015

Wat vinden we nog in volle grond op ’t land:

schorseneer, een beetje haverwortel, pastinaak, prei, raapjes, koolrapen, rammenas, velsla, kervel, postelein, boerkoolblaadjes, spruitjes

In de tunnelserre:

mosterdsla, rucola breedblad, rucola wild, veldsla, warmoes, spinazie, postelein, landkers, witloof

Uit de serre:

volop spinazie, kervel, postelein, rucola, rode biet, daikon, radijsjes, bloemkool, warmoes, witte – en rode kool…

We telden in 2015 reeds 4 reeksen bloemkool, nu zal het wachten zijn tot begin mei!

Wortel en pompoen zijn nu gedaan! Het is de klassieke wortel loze tijd op deze breedtegraad; worteltjes zijn terug begin juni!

De winterslaatjes zullen geleidelijk overgaan in een divers pallet aan fris zomergroen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-.